terug naar overzicht
Bericht delen

Investeer in 2023 en profiteer nog van belastingvoordeel

Vanaf 2024 zal het fiscale voordeel voor een tweede woning of investeringspand worden afgeschaft. In Vlaanderen hebben we in 2019-2020 al afscheid genomen van de woonbonus voor de eerste woning, die werd vervangen door lagere registratiekosten bij aankoop.

Maar voor een tweede verblijf of investeringspand kun je nog steeds profiteren van een belastingvoordeel. Via de federale woonbonus kun je namelijk de kapitaalaflossing van je hypotheeklening aftrekken van je belastingaangifte en daarbij een belastingvoordeel krijgen. Afhankelijk van je beroepsinkomen kun je hiermee een maximaal jaarlijks voordeel van 705 euro behalen. Dit lijkt misschien niet veel, maar over een periode van 25 jaar gaat het toch al snel over zo'n 17.500 euro!

Vanaf 2024 zal ook dit fiscale voordeel voor een tweede woning verdwijnen. Wat betekent dit voor (toekomstige) eigenaren en particuliere investeerders?

Als je al een lopende financiering hebt voor een tweede woning en al profiteert van het belastingvoordeel, zal er in 2024 niets veranderen. Maar als toekomstige kandidaat-koper kun je nog dit jaar profiteren van het belastingvoordeel door je investeringsvastgoed of tweede woning te financieren.

Wat gebeurt er na 2024?

Als je je tweede woning na 2023 financiert, kun je geen aanspraak meer maken op de federale woonbonus. Maar de rente die je aan de bank betaalt voor je vastgoed, kun je nog steeds aftrekken van je netto belastbaar inkomen en hiermee een fiscaal voordeel behalen. Dit geldt voor elke eigendom, behalve je eigen woning, die immers vrijgesteld is in de personenbelasting.

 

Altijd als de eerste op de hoogte?

Altijd als de eerste op de hoogte?

Vul je e-mailadres in en ontvang als eerste updates over onze projecten en ontwikkelingen.

Gelukt! Binnenkort ontvang je de eerste updates via onze nieuwsbrief