terug naar overzicht
Bericht delen

Kan ik een huis kopen terwijl mijn eigen huis nog niet verkocht is?

U heeft uw droomhuis gevonden en wilt zo snel mogelijk genieten van uw nieuwe woonst. Maar kan u een huis kopen terwijl uw eigen huis nog niet verkocht is? En wat met de hypotheek? In deze blog van Verstraete Development leest u hoe en wanneer u uw hypotheek kan overzetten op een ander huis en hoe u te werk gaat bij het kopen en verkopen van een nieuwe woning.

Hoe een huis kopen terwijl mijn eigen huis nog niet verkocht is?

Als u uw droomhuis wilt kopen, maar uw eigen huis of appartementis nog niet verkocht, dan hoeft dit niet per se onmogelijk of extreem duur te worden. Bij uw kredietverlener kan u langsgaan voor een overbruggingskrediet. Met dit krediet investeert u alvast in uw nieuwe woning. De lening betaalt u volledig terug wanneer uw oude huis verkocht wordt.

Er hangen wel enkele voorwaarden aan dit overbruggingskrediet:

  • U leent een bedrag van min. €12.500 tot maximaal de verwachte opbrengst van uw eigen huis.
  • De maximale looptijd is meestal 12 maanden.
  • U betaalt het bedrag volledig terug op de verkoopdatum van uw vastgoed.

Als de verkoop van de woning langer duurt dan gedacht, bestaat de kans wel dat u met twee hypothecaire leningen zit en er een grote afbetalingslast is.

Mijn woning eerst verkopen en daarna een nieuwe woning zoeken?

Wanneer u zeker bent dat u wilt verhuizen, dan kan u alvast uw woning te koop zetten. Om te vermijden dat u een tijdelijke verblijfplaats moeten zoeken wanneer de zoektocht niet vlot verloopt, laat u in de overeenkomst een bezettingsregel opnemen. U mag dan na het tekenen van de notariële akte nog een bepaalde tijd in uw huis blijven.

Tot u een nieuwe woning vindt, betaalt u huur - of eenbezettingsvergoeding - aan de nieuwe eigenaars. Dit is natuurlijk enkel van toepassing als de nieuwe bewoners zelf geen haast hebben om in te trekken in hun nieuwe woonst.

Is de hypotheek overzetten op een andere huis fiscaal voordeliger?

Wanneer u uw huidige hypotheek wilt meenemen, heet dit een pandwissel of hypotheekoverdracht. Uw oude woning moet geschrapt wordenvan uw hypotheek, omdat een huis met hypotheek niet verkocht mag worden. Onroerend vastgoed moet namelijk steeds ‘vrij en onbelast’ verkocht worden.

Uw nieuwe woning wordt ingeschreven als onroerend goed inpandaan dezelfde waarde. Doordat u de hypotheek overzet bij dezelfde kredietverlener, behoudt u de huidige voorwaarden. U bespaart ook op registratiekosten en hypotheekkosten omdat er geen nieuwe lening of hypotheek wordt aangevraagd.

Als u een extra hypotheek wilt afsluiten – omdat uw nieuwe woning bijvoorbeeld duurder is of bij renovatie – vraagt u dit het best aan bij uw huidige kredietverlener. De gemiddelde rente van uw huidige en nieuwehypotheek kan fiscaal voordeliger uitvallen dan de rente van een nieuwe lening.

Wat zijn de kosten als ik een nieuwe lening wil aangaan?

Het kan zijn dat u toch beslist om een nieuwe lening aan te gaan, om persoonlijke redenen of omdat u heeft berekend dat deze optie fiscaal voordeliger is. U lost uw hypotheek vervroegd af met de verkoop van uw oude woning. Daarna sluit u een nieuwe lening af voor uw nieuwe woning aan de huidige rentevoeten. Weet wel dat er hier enkele vaste kosten aan verbonden zijn.

U betaalt eenmalig een schadevergoeding die ongeveer drie maanden hypotheek beslaat. Wanneer u een nieuwe lening of hypotheek aangaat, betaalt u registratiekosten (1% van de hoofdsom), de kostenvan de inschrijving, vaak komt er een nieuwe schuldsaldoverzekeringbij kijken en ook notariskosten kunnen de kop opsteken.

Wat u ook beslist, u verhuist naar een nieuwe woning om er samen met u gezin een mooie toekomst uit te bouwen. Bent u van plan te verhuizen en bent u nog op zoek naar een nieuwe woonst? Bekijk dan zeker de residentiële en instapklare woningen van Verstraete Development. Of contacteer onze vastgoedexperts om u te begeleiden in uw zoektocht.

Altijd als de eerste op de hoogte?

Altijd als de eerste op de hoogte?

Vul je e-mailadres in en ontvang als eerste updates over onze projecten en ontwikkelingen.

Gelukt! Binnenkort ontvang je de eerste updates via onze nieuwsbrief